Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

η Μηχανή του Κρόνου (μέρος πέμπτο)

σκηνή 30η, ημέρα, εσωτερικό (Ειδική Γραμματεία Εσωτερικών/εργαστήριο χρονομηχανικής)
Ο Άρης στέκεται όρθιος μπροστά σε ένα μακρύ, ψηλό τραπέζι, πάνω στον οποίον βρίσκεται ένα μαύρο κράνος. Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται ο Καθηγητής και μία νεαρή κοπέλα που κρατάει σημειώσεις. Πίσω από τον Άρη είναι ο Εκατόνταρχος σοβαρός και με σταυρωμένα τα χέρια και η Ιφιγένεια που είναι προσηλωμένη σε κάτι χαρτιά που κρατάει στα χέρια της. Όλοι, πλην του Άρη που φοράει το ίδιο μαύρο πουκάμισο, είναι ντυμένοι με λευκές ποδιές εργαστηρίου, που φέρουν το χαρακτηριστικό σύμβολο των χιαστί οστών. 

Καθηγητής
Λοιπόν, ανακεφαλαιώνω: Οι συνάδελφοί σου από το γραφείο τεκμηρίωσης σου έχουν ετοιμάσει λεπτομερείς οδηγίες για τα δεδομένα της εποχής. Αν και από τη στιγμή που την έχεις ήδη ζήσει, σου είναι μάλλον περιττές. Για τη φύση της αποστολής θα πάρεις μαζί σου το ενημερωτικό φυλλάδιο που κρατάει τώρα η πλοηγός. Θα προτιμούσα όλα αυτά να τα αποστηθίσεις και να μη τα κουβαλήσεις μαζί στο 1996, διότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν σε λάθος χέρια. Θα πάρεις μαζί σου τετρακόσιες χιλιάδες δραχμές, αν και δεν πιστεύω να σου χρειαστούν ούτε τα μισά. Με δεδομένο πως ήδη υπάρχεις στη χρονιά που σε στέλνουμε, εξυπακούεται ότι είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσεις την πραγματική σου όνομα. Ως εκ τούτου, σου έχουμε ετοιμάσει τα σχετικά χαρτιά, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ. Θα μείνεις σε ξενοδοχείο και γενικά θα αποφεύγεις κάθε επαφή με άτομα που δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς και την εξέλιξη της αποστολής.

Άρης
Δεν είναι η πρώτη μου αποστολή. Όλα αυτά τα έχω ακούσει εκατό φορές.

Καθηγητής
Επίσης εξυπακούεται ότι απαγορεύεται ο τζόγος. Αν και πολύ θα ήθελες φαντάζομαι να παίξεις το διπλό του Παναθηναϊκού στο Άμστερνταμ.

Άρης
Δεν ασχολούμαι με αυτά.

Καθηγητής
Ας πάμε, λοιπόν, σε αυτά που ασχολείσαι. Στην εποχή που θα ταξιδέψεις είναι πιθανό να συναντήσεις, ακόμα και τυχαία, όλους εμάς που βρισκόμαστε τώρα στην αίθουσα αυτή. Ελπίζω να καταλαβαίνεις πως οποιαδήποτε επαφή με τους προ δεκαπενταετίας εαυτούς μας είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την αποστολή αλλά και ολόκληρο το μηχανισμό διαχρονικής μετάβασης.

Άρης
Δεν υπάρχει περίπτωση. Αρκετά σας τρώω στη μάπα στο παρόν.

Ιφιγένεια
Εμάς μπορεί να μη θέλεις να μας θυμηθείς. Στην Αθήνα του ’96 όμως ζει και ο δικός σου παλαιός εαυτός.

Καθηγητής
Και είναι πολύ πιθανόν αναλογιζόμενος λάθη που μπορεί να έκανες τότε να θέλεις να σε προειδοποιήσεις και να σε αποτρέψεις.

Άρης
Σας το είπα, δεν υπάρχει περίπτωση. Ό,τι έγινε, έγινε!

Ο Άρης μοιάζει ταραγμένος. Ο Εκατόνταρχος τον πλησιάζει και τον αγγίζει στον ώμο.

Εκατόνταρχος
Ό,τι έγινε, έγινε, κύριε καθηγητά

Ο Καθηγητής κουνάει το κεφάλι του.

Καθηγητής
Ό,τι έγινε, έγινε…

σκηνή 31η, ημέρα, εσωτερικό (Ειδική Γραμματεία Εσωτερικών/έξω από το θάλαμο μετάβασης)
Ο Εκατόνταρχος, η Ιφιγένεια και ο Καθηγητής παρακολουθούν μέσα από ένα γυάλινο τοίχο τον Άρη να κάθεται σε μία πολυθρόνα και δύο άντρες με λευκές ποδιές να του προσαρμόζουν το μαύρο κράνος στο κεφάλι του. Η Ιφιγένεια δαγκώνει τα χείλη της. Ο Εκατόνταρχος την κοιτάει λοξά. Ο Καθηγητής κάνει νόημα στους δύο άντρες να βγουν έξω από το θάλαμο.

σκηνή 32η, ημέρα, εσωτερικό (Ειδική Γραμματεία Εσωτερικών/μέσα στο θάλαμο μετάβασης)
Ο Άρης φοράει το μαύρο κράνος με το σύμβολο των χιαστί οστών στο μέτωπο. Ακούγεται ένας ήχος σαν αεροπλάνου που τροχοδρομεί και στη συνέχεια απογειώνεται, που γίνεται ολοένα και εντονότερος. Το πρόσωπο του Άρη τρέμει και συσπάται. Το δωμάτιο αρχίζει σιγά-σιγά να φωτίζεται, μέχρι που πνίγεται ολόκληρο μέσα σε ένα γαλακτερό φως. Ξαφνικά ο ήχος σβήνει και το δωμάτιο επανέρχεται στον προηγούμενο φωτισμό. Ο Άρης δεν είναι πια εκεί. Πάνω στην πολυθρόνα ένας αρουραίους κοιτάζει τον γυάλινο τοίχο του θαλάμου.

σκηνή 33η, ημέρα, εξωτερικό (μπαλκόνι δωματίου ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης)
Μια μπαλκονόπορτα ανοίγει και εμφανίζεται ο Άρης. Παραπατάει σαν να βρίσκεται πάνω σε πλοίο σε θαλασσοταραχή, ενώ από τα ρουθούνια του, αλλά και κάτω από την καλύπτρα του ματιού του τρέχει λίγο αίμα. Από κάτω ακούγεται ο ήχος του κέντρου της πόλης την ημέρα. Ο Άρης ανοίγει με δυσκολία το μάτι του, σκύβει και κοιτάζει κάτω από το μπαλκόνι. Βλέπει τα προπύλαια του Πανεπιστημίου και μπροστά από αυτά το εργοτάξιο του μετρό. Ο θόρυβος των έργων γίνεται εντονότερος. Ο Άρης λιποθυμάει.

σκηνή 34η, ημέρα, εξωτερικό (πλατεία Συντάγματος)
Ο ίδιος ήχος ακούγεται ακόμα, εξίσου έντονος. Στη θέση της πλατείας βρίσκεται και εκεί το εργοτάξιο του μετρό.

σκηνή 35η, ημέρα, εσωτερικό (Βουλή των Ελλήνων/διάδρομος)
Ενώ ακούγεται ακόμα ο θόρυβος των έργων, οι ίδιοι δύο ηλικιωμένοι άνδρες (της 3ης σκηνής), στην ίδια ηλικία (!) κοιτάζουν έξω από το παράθυρο την πλατεία. Ο ένας κλείνει το παράθυρο απομονώνοντας το θόρυβο.

Πρώτος Γέρος
Πότε λες να τελειώσουν όλα αυτά;

Δεύτερος Γέρος
Θα τελειώσουν όταν πρέπει.

Πρώτος Γέρος
Ναι, αλλά μέχρι τότε…

Δεύτερος Γέρος
Μέχρι τότε, βλέπουμε.

Πρώτος Γέρος
Και το κόστος;

Δεύτερος Γέρος
Κόστος θα υπάρχει πάντα. Ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα.

Πρώτος Γέρος
Δεν εννοώ το οικονομικό κόστος. Ή μάλλον όχι μόνο αυτό.

Δεύτερος Γέρος
Το ξέρω.

Πρώτος Γέρος
Άκουσες πόσοι έχουν μέχρι σήμερα σκοτωθεί…

Ο δεύτερος γέρος του κάνει νόημα να σωπάσει και ξανανοίγει το παράθυρο. Ο θόρυβος του εργοταξίου επιστρέφει.

Δεύτερος Γέρος
Το άκουσα, αλλά –επίτρεψέ μου- να προτιμώ να ακούω αυτό.

Ο Δεύτερος Γέρος κλείνει τα μάτια του σαν να απολαμβάνει τη «μελωδία» του εργοταξίου. Ο Πρώτος Γέρος χαμογελάει και κουνάει το κεφάλι του επιδοκιμαστικά.

σκηνή 36η, ημέρα, εσωτερικό (Βουλή των Ελλήνων/γραφείο Πορφυρογέννητου)
Και ενώ ο ίδιος θόρυβος εξακολουθεί να ακούγεται, σε χαμηλότερη ένταση, μια ομάδα κουστουμαρισμένων ανδρών είναι συγκεντρωμένοι γύρω από ένα τραπέζι. Ακούγεται η φωνή του Πορφυρογέννητου.

Πορφυρογέννητος
Κύριοι, σας επαναλαμβάνω, τόσο η πρότασή σας όσο και το ενδιαφέρον σας για την επιλογή μου με τιμούν ιδιαίτερα. Ωστόσο, όπως πολύ καλύτερα γνωρίζετε, η ψήφος μου μετράει τόσο όσο του καθενός σας ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, ό,τι και αν εγώ επιλέξω, ελάχιστη σημασία αυτό θα έχει στην κρίση του τελικού αποτελέσματος.

Ένας βουλευτής
Ναι, κύριε υπουργέ, αλλά η βαρύτητα της δικής σας επιλογής, ιδίως εάν κοινοποιηθεί πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, όπως καταλαβαίνεται, θα δημιουργήσει μια άλλη δυναμική.

Ανάμεσα από τις πλάτες των όρθιων αντρών ξεχωρίζει, καθισμένος στο κέντρο του τραπεζίου, ο Πορφυρογέννητος κατά δεκαπέντε χρόνια νεώτερος και με ένα τεράστιο παχύ μουστάκι.

Πορφυρογέννητος
Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα προέταξαν, προκειμένου να με προσεταιρισθούν, και οι υποστηρικτές της άλλης άποψης. Γι’ αυτό θα σας επισημάνω, όπως άλλωστε έκανα ήδη και σε εκείνους, πως σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση για την πορεία της χώρας είναι προτιμότερο να δρούμε με σύνεση και χωρίς να εκβιάζουμε τα συναισθήματα των εκλεκτόρων.

Άλλος βουλευτής
Μα κύριε υπουργέ, εσείς σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις σπεύδατε πάντοτε να τοποθετηθείτε σαφώς πολύ πριν την ψηφοφορία.

Πορφυρογέννητος
Ενδεχομένως κάποιες φορές να το έκανα, μα τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Ένας νεαρός άντρας μπαίνει στην αίθουσα και πλησιάζει διακριτικά στο τραπέζι. Είναι ο Νίκος Αντωνάκης, ο ιδιαίτερος του Πορφυρογέννητου.

Αντωνάκης
Ο κύριος Πρόεδρος στο τηλέφωνο, κύριε Υπουργέ!

Πορφυρογέννητος
Και τώρα με συγχωρείτε, κύριοι.

Ο Πορφυρογέννητος σηκώνεται απότομα όρθιος. Οι βουλευτές αποχωρούν με ύφος απογοήτευσης από το γραφείο του. Ο Γραμματέας κλείνει πίσω τους την πόρτα και χαμογελάει.

Πορφυρογέννητος
Σε ευχαριστώ, Νίκο! Για ακόμα μια φορά με έσωσες.

Γραμματέας
Πολύ φοβάμαι κύριε ότι όταν θα σας καλέσει στ’ αλήθεια ο κύριος Πρόεδρος, τότε δε θα το πιστέψετε.

Πορφυρογέννητος
Δουλειά μου είναι να ξεχωρίζω το χρήσιμο ψέμα από την ενοχλητική αλήθεια. Να είσαι σίγουρος πως δε πρόκειται να την πατήσω.

Αντωνάκης
Και εν προκειμένου, ποιο πιστεύετε πως είναι η αλήθεια;

 Πορφυρογέννητος
Σίγουρα όχι οι ανοησίες αυτών των μισαλλόδοξων. Το ξέρεις καλά πως κλείνω υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά το να εκτεθώ υποστηρίζοντας το δημόσια είναι πολύ παρακινδυνευμένο.

Αντωνάκης
Καταλαβαίνω.

Πορφυρογέννητος
Για πες μου, τι έχει το πρόγραμμα για σήμερα;

Αντωνάκης
Σας περιμένουν ήδη τα ραντεβού σας με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς σας.

Πορφυρογέννητος
Ωχ! Ξέρεις πως τα βαριέμαι αυτά!

Αντωνάκης
Το ξέρω, αλλά είναι η μέρα που τους δεχόσαστε.

Πορφυρογέννητος
Καλά, καλά.. Και μετά;

Αντωνάκης
Ο κύριος Διοικητής της Συνεταιριστικής.

Πορφυρογέννητος
Μάλιστα.

Αντωνάκης
Ο αντιπρόεδρος της Γενικής

Πορφυρογέννητος
Ναι, ναι… Αυτά;

Αντωνάκης
Και κάτι έκτακτο, κύριε υπουργέ. Ο νέος αντιπρόσωπος της Ρίχτερ ζήτησε να έχει μαζί σας μια συνάντηση γνωριμίας. Πήρα το θάρρος και τον στρίμωξα στο πρόγραμμά σας.

Πορφυρογέννητος
Οι αντιπρόσωποι των προμηθευτών μας δε στριμώχνονται εύκολα, Νίκο. Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει συνήθως. Σωστά έπραξες. Μπορείς να πηγαίνεις! Στείλε μου τον πρώτο μέσα!

Ο Ιδιαίτερος φεύγει από το γραφείο. Ο Πορφυρογέννητος κάθεται ξανά στη θέση του. Ανοίγει ένα συρτάρι και βγάζει έναν καθρέφτη και μία χτένα. Κοιτάζεται και χτενίζει το μουστάκι του.

σκηνή 37η, ημέρα, εσωτερικό (ρεσεψιόν ξενοδοχείου)
Ο Άρης, κρατώντας δύο μεγάλες σακούλες με ψώνια, στέκεται μπροστά στη ρεσεψιόν. Ο ρεσεψιονίστας, ανέκφραστος, του δίνει ένα κλειδί. Ο Άρης πηγαίνει προς το ασανσέρ.

σκηνή 38η, ημέρα, εσωτερικό (δωμάτιο ξενοδοχείου)
Ο Άρης μπαίνει στο δωμάτιο. Βγάζει από τις σακούλες διάφορα ρούχα, άλλα σπορ και άλλα πιο επίσημα και τα κρεμάει στην ντουλάπα. Στη συνέχεια βγάζει το πουκάμισό του και μέσα από την τελευταία σακούλα βγάζει το κράνος του και το τοποθετεί πάνω από την ντουλάπα. Ανοίγει την τηλεόραση, η οποία αναμεταδίδει διαφημιστικά μηνύματα. Ο Άρης βγάζει τα παπούτσια και το παντελόνι του και μπαίνει στο μπάνιο. Από την τηλεόραση ακούγεται ένα μουσικό σήμα που παραπέμπει σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Από το μπάνιο ακούγεται ο ήχος του νερού που τρέχει.

Εκφωνητής
Διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Υπουργού Δημοσίων Έργων με βουλευτές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου. Ο Υπουργός αρνήθηκε να πάρει θέση, παρά τις επίμονες προσπάθειες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Ασημάκης Πορφυρογέννητος ο νεότερος σκοπεύει να στηρίξει με την ψήφο του την απόφαση του προέδρου της κυβερνήσεως και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

σκηνή 39η, ημέρα, εσωτερικό (καφέ-μπαρ)
Ο Ιδιαίτερος του Πορφυρογέννητου, φορώντας γυαλιά ηλίου, μπαίνει και κάθεται στο μπαρ, δίπλα σε έναν άλλο άνδρα που διαβάζει εφημερίδα. Τα τραπέζια είναι γεμάτα, αλλά στο μπαρ δεν κάθεται κανένας άλλος. Ο μπάρμαν πλησιάζει τον Ιδιαίτερο.

Αντωνάκης
Έναν εσπρέσο, παρακαλώ!

Ο μπάρμαν απομακρύνεται και ο άλλος άνδρας, χωρίς να σηκώσει το βλέμμα του από την εφημερίδα, σκύβει ελαφρά προς τη μεριά του Ιδιαίτερου. Είναι ο Σακαφλιάς, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας.

Σακαφλιάς
Τι νέα;

Αντωνάκης
Τα ίδια.

Σακαφλιάς
Καμία εξέλιξη;

Αντωνάκης
Εμμένει στην αρχική του θέση, αλλά μάλλον δε σκοπεύει να την εκφράσει πριν την ψηφοφορία.

Σακαφλιάς
Μάλιστα.

Ο Ιδιαίτερος σπρώχνει διακριτικά ένα χαρτί προς το μέρος του Δημοσιογράφου.

Αντωνάκης
Αυτοί συμμετείχαν στην συνάντηση.

Σακαφλιάς
Αυτά τα ξέρω, Αντωνάκη. Τίποτα άλλο δεν έχεις;

Ο μπάρμαν φέρνει τον καφέ του γραμματέα. Οι δύο άνδρες στο μπαρ κάνουν ότι κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αντωνάκης
Αυτή την ώρα είναι στο γραφείο του ο Διοικητής της Συνεταιριστικής.

Σακαφλιάς
Μυρίστηκε αίμα το σκυλόψαρο, ε;

Αντωνάκης
Επίσης σου έχω και ολίγη από Ρίχτερ.

Σακαφλιάς
Τι πάλι;

Αντωνάκης
Νέος αντιπρόσωπος στην πόλη. Θα περάσει σήμερα από το δικό μου για να δώσει τα διαπιστευτήριά του.

Σακαφλιάς
Ναι, ε; Και ο Σνίτσλερ;

Αντωνάκης
Δεν ξέρω. Μάλλον εκτέθηκε πολύ και τον μαζέψανε.

Σακαφλιάς
Παράξενο.

Αντωνάκης
Τι πράγμα;

Σακαφλιάς
Την Παρασκευή συναντήθηκα μαζί του και δε μου είπε τίποτα σχετικό.

Αντωνάκης
Ε, καλά! Μπορεί να μην το ήξερε ακόμα.

Σακαφλιάς
Ή να μην ήθελε να μου το πει. Πάντως, εξακολουθεί να ακούγεται παράξενο.

Αντωνάκης
Ίσως το αλάθητο σου ένστικτο να σε ξεγέλασε αυτή τη φορά.

Ο Δημοσιογράφος πιάνει τον καρπό του χεριού του Ιδιαίτερου την ώρα που αυτός κάνει να σηκώσει το φλιτζάνι του.

Σακαφλιάς
Κοιτά να μη με ξεγελάσεις και εσύ, γιατί… 

Ο Ιδιαίτερος απομακρύνει το χέρι του Δημοσιογράφου, κατεβάζει με μια γουλιά όλον τον καφέ του και σηκώνεται από τη θέση του.

Αντωνάκης
Ξέρω.

Καθώς ο Ιδιαίτερος κάνει να φύγει πέφτει πάνω στη σερβιτόρα και ρίχνει τον φορτωμένο δίσκο της κάτω σπάζοντας ποτήρια και φλιτζάνια. Ο Δημοσιογράφος αφήνει στα γρήγορα λεφτά στο μπαρ και απομακρύνεται. Η σερβιτόρα σκύβει για να μαζέψει τα σπασμένα.

Αντωνάκης
Πρόσεχε λίγο ρε κορίτσι μου!

Η σερβιτόρα σηκώνει το κεφάλι της και του ρίχνει μια θυμωμένη ματιά. Είναι η πριν από δεκαπέντε χρόνια Ιφιγένεια.

σκηνή 40η, ημέρα, εξωτερικό (δρόμος στο κέντρο της πόλης)
Ο Άρης φορώντας κουστούμι και γυαλιά ηλίου και κρατώντας έναν χαρτοφύλακα περπατάει στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου. Περνάει δίπλα από ένα περίπτερο και σταματάει για να κοιτάξει τα πρωτοσέλιδα. Παντού υπάρχουν αναφορές για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή και για το ευρωπαϊκό ματς του Παναθηναϊκού. Ένας ναρκομανής, με χαρακτηριστικό αργό βάδισμα και ομιλία, στέκεται δίπλα του.

Επαίτης
Ρε φίλε, έχεις ένα πενηντάρικο;

Ο Άρης βάζει το χέρι του στη τσέπη, βγάζει ένα χαρτονόμισμα και του το δίνει. Ο επαίτης το κοιτάζει ενώ ο Άρης απομακρύνεται. Είναι ένα χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ.

Επαίτης
Τι είναι αυτό ρε φίλε; Από τη Μονόπολη το πήρες;

Ο ναρκομανής το τσαλακώνει και το πετάει. Ο Άρης χάνεται ανάμεσα στο πλήθος.


(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου